
امام خمینی (ره): «مسأله تبلیغات یک امر مهمی است که می شود گفت که در دنیا در رأس همه امور قرار گرفته است، و می توان گفت که دنیا بر دوش تبلیغات است… باید با تبلیغات صحیح، اسلام را آن گونه که هست به دنیا معرفی نمایید … توجه داشته باشید که بالاترین چیزى که مىتواند این انقلاب را در این جا به ثمر برساند و در خارج صادر کند، تبلیغات است، تبلیغات صحیح.»
تبلیغات، به معنای مجموعه اعمال گفتاری، نوشتاری، رفتاری و تصویری است که به منظور نفوذ و تاثیر گذاری در شخصیت، افکار، عقاید و احساسات مخاطبان سازماندهی می شود و برای جهت بخشیدن به آنان در راستای هدف ومقصدی مشخص، هویت پیدا می کند. تبلیغات در بینش و فرهنگ اسلامی از جایگاه رفیع و ویژهای برخوردار است.
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، نهاد شورای عالی تبلیغات اسلامی در اول تیرماه ۱۳۶۰ به صورت نهادی منسجم، مستقل و وابسته به ولایت فقیه با اراده امام (ره) و به منظور پرداختن به امر تبلیغات به وجود آمد.
این نهاد انقلابی در سیر تکاملی خود، در ۱۴/۱/۱۳۶۸ با دست خط مبارک امام خمینی (ره) به سازمان تبلیغات اسلامی تغییر نام یافت و آیتالله جنتی از سوی ایشان به ریاست این سازمان برگزیده شد.
تصویب وظایف اساسی سازمان تبلیغات اسلامی
پس از ارتحال امام (ره) و پایان هشت سال دفاع مقدس، ضرورت گسترش فعالیتهای فرهنگی و تبلیغی دو چندان شد و رهبر آگاه و دلسوز انقلاب اسلامی در دیدار با مبلغان، مسئولان و کارگزاران فرهنگی کشور برای تبلیغ و استفاده از راه های نوین تبلیغ تأکید ورزیدند تا آن که درتاریخ ۱۱/۴/۷۱ مقام معظم رهبری هیأت امنای سازمان تبلیغات اسلامی را تعیین و آیتالله جنتی را به ریاست هیأت امنا انتخاب فرمودند و در تاریخ ۸/۴/۷۱ حجتالاسلام و المسلمین محمدی عراقی را به عنوان رئیس سازمان منصوب کردند.
از اقدامات اولیه هیأت امنا، تصویب وظایف اساسی سازمان بود که توسط مقام معظم رهبری در تاریخ ۲۶/۱۲/۱۳۷۱ به سازمان تبلیغات اسلامی ابلاغ شد. وظایف سازمان در ۲۱ مورد به شرح زیر تدوین شده است:
۱- سیاستگذاری، برنامهریزی، هدایت، سازماندهی، پشتیبانی و نظارت بر تبلیغات دینی مردمی.
۲- زمینهسازی برای سازمان یافتن نیروهای مؤمن و پیدایش تشکلهای لازم و برنامهریزی و هماهنگی به منظور تقویت و هدایت مداوم انجمنهای اسلامی و جمعیتهای مشابه و نظارت بر فعالیت آنها در جهت ارتقاء کیفیت حضور نیروهای حزبالله در صحنههای فرهنگی و اجتماعی.
۳- تلاش در جهت احیا و اشاعه معارف، فرهنگ و تاریخ تشیع از همه راههای ممکن با تأکید بر وحدت تمام مذاهب اسلامی و حراست از آن، با همکاری مراجع و نهادهای ذیربط.
۴- تحقیق و بررسی در خصوص تبلیغات سوء و تهاجم فرهنگی دشمنان و شناسایی و تحلیل ترفندهای تبلیغی علیه اسلام و انقلاب اسلامی، با هماهنگی سایر دستگاههای ذیربط و ارائه سیاستهای لازم در جهت خنثیسازی آنها و تنویر افکار عمومی.
۵- انجام مطالعات راهبردی و بررسیهای کاربردی در زمینه نیازهای فرهنگی اقشار مختلف جامعه به ویژه جوانان و طراحی برنامهها و شیوههای تبلیغی نوین و اصلاح و احیای روشهای سنتی در تبلیغات اسلامی.
۶- تدوین و انتشار کتب و نشریات مناسب و ضروری به منظور معرفی فرهنگ و تمدن اسلامی و تبیین مواضع انقلاب اسلامی و انجام پژوهشهای لازم به ویژه در زمینه نظام تربیتی، مبانی سیاسی، اقتصادی، فرهنگی حکومت اسلامی وحمایت از پژوهشگران متعهد.
۷- تلاش در جهت هدایت افکار عمومی با استفاده از رسانه های همگانی و فعالیت مستقیم رسانه ای در صورت لزوم.
۸- شناسایی، معرفی آثار نمونه فرهنگی، هنری افراد و شبکه های تبلیغی- مردمی ِ جامعه اسلامی، تهیه، عرضه فراوردهها و آثار نمونهی فرهنگی – هنری در جهت ارائه الگوهای مناسب هنرمندان متعهد ، انقلابی و حمایت از آنان.
۹- برنامهریزی، زمینهسازی و انجام اقدامات لازم برای هر چه فعالتر شدن افراد تأثیرگذار، مانند: روحانیون، دانشگاهیان، معلمان و هنرمندان در جهت رشد فرهنگ اسلامی و مقابله با آثار نامطلوب فرهنگهای بیگانه.
۱۰- برنامه ریزی، نظارت و هماهنگی در برگزاری هر چه بهتر مراسم و شعائر انقلابی و دینی در داخل و خارج از کشور با مشارکت کلیه نهادهای مردمی و دولتی.
۱۱- همکاری با وزارتخانهها، دستگاههای دولتی و وابسته به دولت و نهادهای انقلابی، به منظور تعمیق و گسترش فرهنگ و معارف اسلامی در محیط سازمانهای دولتی و نهادهای انقلابی.
۱۲- تأسیس و اداره مؤسسات آموزشی و مراکز دانشگاهی در جهت تربیت مبلغان کارامد، هنرمندان متعهد و مربیان دینی.
۱۳- تأسیس مراکز اطلاعرسانی تخصصی، تبلیغی و دینی .
۱۴- سازماندهی و اعزام مبلغ در سراسر کشور به ویژه مناطق محروم با همکاری روحانیت و مردم.
۱۵- سازماندهی و اعزام مبلغ و مربی به خارج از کشور با همکاری مراجع ذیربط.
۱۶- هدایت و حمایت انجمنهای اسلامی و تشکلهای اسلامی- مردمی خارج از کشور و نظارت بر آنها.
۱۷- برنامهریزی فرهنگی و تبلیغی جهت ایرانیان و علاقهمندان فرهنگ فارسی در خارج از کشور ضمن تأکید بر خدمات متقابل اسلام و ایران، با همکاری و هماهنگی مراجع ذیربط.
۱۸- برگزاری کنفرانسها، جشنوارهها و نمایشگاههای بینالمللی مردمی در داخل و خارج از کشور به منظور تعمیق و گسترش معارف اسلامی و فراهم کردن زمینه شرکت هنرمندان و شبکههای تبلیغی- مردمی در کنفرانسها، نمایشگاهها و جشنوارههای فرهنگی.
۱۹- انجام همکاریهای فرهنگی – تبلیغی با مراکز اسلامی و فرهنگی داخل کشور و مراکز اسلامی و فرهنگی خارج از کشور در راستای اهداف سازمان و به منظور تأمین ارتباط افراد و مراکز اسلامی و فرهنگی- مردمی داخل کشور با سایر ملل و ایجاد زمینههای فرهنگی برای تألیف قلوب آنان با هماهنگی سایرمراجع ذیربط.
۲۰- نظارت بر ترجمه متون دینی و تعیین ضوابط و مقررات مربوطه به تهیه، ترجمه و انتشار این متون جهت استفاده در خارج از کشور.
۲۱- نظارت بر چاپ و نشر قرآن کریم و انجام فعالیتهای قرآنی از طریق تربیت مربی، تدوین جزوات آموزشی و همکاری با وزارتخانههای زیربط جهت گسترش آموزش و معارف قرآن کریم.
مقام معظم رهبری، در مورد سازمان تبلیغات فرموده اند: «ما معتقدیم این مجموعه ای که امروزه به عنوان سازمان تبلیغات اسلامی گرد هم آمده اند، بالاترین و منسجم ترین مجموعه ای است که در طول تاریخ تبلیغاتمان داشته ایم. چهره نورانی اسلام را برای جهانیان روشن نمایید که اگر این چهره با آن جمال جمیل که قرآن و سنّت در همه ابعاد به آن دعوت کرده اند، از زیر نقاب مخالفان اسلام و کج فهمی های دوستان خودنمایی نماید، اسلام جهانگیر خواهد شد».